Brandintas ripe puerh – ’Nuogas’. Keistuolis, 'įtartinai' kvepiančių lapelių gumulas įkritęs į mano įkaitintą shibo.
Faktai apie sesiją:
80ml shibo
6.5 g arbatos
Vanduo 90-100 C (6.8 pH; 22 mg/l TDS)
10 s skalavimas
10 s plikymas kaskart pridedant po 5 s.
Galima ir iki 10-11 plikymų žaisti, jei turit kantrybės arba tolerancijos specifiškai skonių paletei.
![]() |
© Atėnė (source kiaurai.lt) |
Išvaizda ir kvapas: Man atlauštas mėginio gabalas turėjo būti apardytas, pasitelkiant į pagalbą puerh ylą. Kaip ir dauguma didžiųjų gamyklų shu, gana stipriai presuotas, todėl reikėjo paprakaituoti su rankytėm. Absoliuti dauguma lapelių mažesnio kalibro ir vienodo fermentacijos laipsnio. Tai patvirtina ir arbatos aprašymas, kuriame nurodoma kad pyragams buvo naudota vienintelio Bulango regiono medžiaga. Remiantis šių pyragų istorija, jie kažkiek brendo ir Honkonge. Tai iškart galima pajusti net sausos medžiagos aromate, kur dominuoja senos medinės skrynios, kiniečių vaistinės ir drėgno medinio sandėlio atmosfera.
Skalavimas; 1-2 plikymai:
Nuo pat pirmųjų plikymų tęsiant iki sesijos galo, eleksyras įgauna išlaiko sodriai tamsiai rudus atspalvius, kas vėl patvirtina faktą, kad tai stipriai fermentuota arbata. Šlapi lapeliai skleidžia pagrinde šlapios medienos, drėgnos miško paklotės arba rudeninių lapų krūvos kvapus. Tipinis Bulango regiono ripe portretas. Kas esat jau pragėrę savo gerklę su panašiais skysčiais, žinot tą katik nudrožto pieštuko drožlių kvapą.
![]() |
Photo from personal archive. |
Skonis ir tekstura: Mažesnio diametro lapelių shu mėgsta iškart parodyti savo spalvas ir sprintuoti į finišą. Tad dinamiškumo nėra ganėtinai daug. Nuo pat pradžių burnoje dominuoja salstelėjusios medžio žievės, žemės, rudeninių vėlyvųjų vaisių skoniai. Šiek tiek vanilės. Visi plikymai tikrai nuramina, kai jauti kad geri gerai subalansuota skonių paletę. Nors tiems kurie labiau mėgsta shu blend’us, šis gali pasirodyti kiek nuobodesnis. Tektūra daugiau aliejinė, nei įprastai kreminė, kuri dažniau sutinkama jaunuose butikų shu.
Poskonis: nėra kažko naujo, tas pats brandus medis, šiek tiek konservuoti rudens vaisiai.
3-5 plikymai:
Vis dar dominuoja salstelėjusios medžio žievės, žemės, rudeninių vėlyvųjų vaisių skoniai. Tuo pat metu galima jausti tą specifinį tradicinio Honkongo saugojimo aromatą, kurį sunku apibūdinti epitetais. Artimiausia ką priskirčiau tai tradicinės kinų medinos vaistai, prieskoniai.
6-8 plikymai:
Prieš tai dominavę medžiai ir medicinos prieskonių deriniai prigęsta ir pateikia daugiau subalansuotą tekstūrą. Tačiau vis tiek jinai dar laikosi pilna ir daugiau kreminė. Poskonis nustebina šiek tiek degintos kakavos natomis.
Apibendrintai: Solidus shu, kuris privers atsiriboti nuo visko, ir pasiūlys unikalius ir nekasdieniškus aromatus, bei skonius. Manau jau iš dalies apie skonį ir kvapą supratot, kad nesiūlyčiau šitos arbatos draugui ar artimąjam, kuris gaivanį mano pirmą kartą gyvenime. Net tiems, kurie esat apšilę pėdas, šis keistas eleksyras gali šokiruoti. Bet tiems kurie jau nori snausti nuo tradicinių shu, tai puiki nauujo etapo pradžia. Tik pradžiai rekomenduoju 'sample' paprašyti. Mamos testas nepraeitas, tai ’tea nerds’ arbata. Rimtai nejuokauju, savo tetoms ir mamos nesiūlykit. Kitaip tikėkites siaubingų dovanų per Kalėdas ar gimtadienį.
Luke