2015 Liubao 'Senelis' - paprastas darbinis arkliukas iš kiaurai.lt

 


Liubao ‘Senelis’ (source: kiaurai.lt) 



Šviesiąjam paros laikui vis trumpėjant,  ir į gyvenimo sąskaitą įsirašius dar vieną monotonišką darbo dieną, nėra nieko geriau kaip sušilti prie arbatos, kuri ‘neapkraus’ jūsų galvos kofeinu. Šį kartą aš ramų spalio vakarą užbaigiau su LiuBao arbata iš kiaurai.lt. Kelią į mano shibo surado - 2015 metų ripe Liubao ‘Senelis’. Paprastas, bet patikimas kasdienis gėrimas. 


Kai kuriems iš jūsų, matyt pirmą kartą girdima arbatos rušis. Ši arbata, kaip ir keli kiti porūšiai (Fu cha, Liu'an, Hunan Zhuan, Tian Jian) priklauso Hei Cha arbatos rūšiai. Hei Cha arba tamsioji/juodoji arbata yra viena iš seniausių arbatų pasaulyje ir be galo vertinama užkietėjųsių arbatagalvių visame pasaulyje. Greičiausiai dėl to, kad jinai pasižymi labai išskirtiniu skonio ir kvapo profiliu, kuris skiriasi nuo kitų arbatos rūšių. 

Artima shu puerui, Liubao yra fermentuota arbata iš Guangxi provincijos. Šis regionas ribojasi su Vietnamu, kur ši arbata daugiausiai auginama. Šios arbatos lapeliai apdorojami garais ir kelis mėnesius laikomi drėgnai ir šiltai, norint sužadinti fermentaciją. Tada sukraunami į bambukinius krepčius. Kartais būna ir presuojama. 


Faktai apie sesiją:

80ml. shibo

6 g. arbatos

Vanduo 95-100 C (Akvilė 8.0 pH)

10 s  skalavimas

15 s plikymas kaskart pridedant po 10 s.



Supakuotas Liubao ‘Senelis’ (source: kiaurai.lt)



Ši Liu Bao tikrai neįsimins kaip kokia nors ypatinga arbata, tai paprasta bet kartu ir patikima, bei švelni arbata. Kadangi visos senesnės arbatos, ypač presuotos reikalauja 'pragariško' karščio, tenka atlikti gerus 3-4 plikymus, norint pajausti visą paletę. Šiuo atveju, kadangi arbatlapiai nėra presuoti, užtenka skalavimo, po kurio ši Liubao pradeda įsibėgėti. Iš charakterio pusės turi panašumų su tais pačiais shu puerais.


Draugai iš kiaurai.lt turi nemažai prisikrovę šio gėrimo, tad be problemų vis dar galėsite įsigyti artimiausiu laiku.


Išvaizda ir kvapas: kas tikitės grožio ir nuostabių kvapų, ši arbata gali pasirodyti nieko verta. Patys arbatlapiai labai tamsūs, kas liudija esanti stipri fermentacija ir jau šioks toks arbatos amžius. Nemažai pakliuvusių kotelių, kartu su sveikais mažesnės klasės lapeliais. Kvapas labai paprastas ir silpnai juntamas: šiek tiek rudeninės daržovės kaip pupelės ar žirniai, bei senos medienos komoda kinų medicinos kabinete. 



(source: kiaurai.lt)



Skalavimas; 1-3 plikymai:


Kadangi arbata palaida, bent man užtenka vieno skalavimo. Išvirtas eleksyras yra drumsto ir rusvo medžio lako spalvos, kurio atspalvis su vėlesniais plikymais tamsėja. Paskutiniais plikymais atspalvis tampa šviesesnis ir skaidresnis, kaip ir įprasta su fermentuotom arbatom. Šlapi lapeliai skleidžia pagrinde rudeninių daržovių sultinio, giros sąlyklo ir šiek tiek ąžuolo pjuvenų kvapus. Labai jauki kvapų paletė, kuri dera prie auksinio rudens paletės. 


Skonis ir tekstūra: Tekstūra dar nelabai kompleksiška ir subtili, bet taip pat švelni ir sviestinė. Dominuoja paprasti skoniai: tas pats daržovių sultinys, gira, drėgno miško sąmanos. Gana švari arbata, nėra jokių ‘iššokančių’ ar nemalonių poskonių. 


Poskonis: taip pat sviestinis ir neišsiskiriantis. Šiek tiek jazmino, pipirų.

 



(source: kiaurai.lt)



4-6 plikymai:


Pats arbatos pikas ir viską nupasakojantis komfortiškumo jausmas, kuris ‘karaliauja’ mano kūno viduje.

Tekstūra sutirštėja, bet išlieka labai maloniai kreminė ir vis dar dar sviestinė. 


Šiuo etapu negailėkite plikymus palaikyti ir šiek tiek ilgiau. Arbata neapkars, bet ir apdovanos jumis stipresniais pojūčiais. Laikykit vandenį kuo karštesnį. 


Skonis ir poskonis gana tampriai susilieja: dominuoja tie patys žirneliai ir pupelės, šiek tiek jazmino ir kardamono, vis dar juntamas giros sąlyklas, išryškėja riešutai - lazdynai ir kaštainiai.

Atsiranda įdomus natūralios odos skonis, kuris taip susilieja į visumą, kad gali pagalvoti jog tai kvapas arba tekstūra. 


Kvapas: šiek tiek cinamono ir vanilės, krapai, vis dar stipriai juntama riešutmečio mediena.



7-8 plikymai:


Ant paskutinių plikymų arbata gana staigiai išsikviepia.


Skonis lyg išsigaravusios giros, su drėgnos medienos ir miško dirvožėmio priemaišomis. 


Tektūra susilieja su skoniu, bet vis dar maloniai vienas kitą papildo. išlieka tas gomūriu slystantis odos švelnumas. 


Poskonyje dar aptinkami prieskoniai: cinamonas, kardamonas ir pipiras. 


Apibendrintai: tikrai paprasta, patikima ir iškart prie reikalo ‘einanti’ arbata. Nerasit čia daug dinamiškumo, tiesiog skirta atsipalaidavimui ir jaukumui. Skoniai ir tektūra labai jaukūs ir nekeliantys streso jūsų pilvukui, tad nebūtina gerti sočiai pavalgius. Lengviau prieinama nei shu puerai, tad galite pasiūlyti naujokui draugui, tetai, seneliui ar net mamai. O ir kaina, 10 Eur už 50 gramų neatrodo baisi. Naudojant 5-6 gramus sesijai, jums užteks dešimčiai tokių progų. Skaičiuojant centus per gramą, gauname 0.2 Eur / g. Puikus pasirinkimas kasdieniškam gėrimui. 



Žiūrėkit neužsnūskit prie puodelio,

Luke