Tai buvo mano pirma arbata iš šito šaltinio. Įdomiausia, kad jinai buvo man padovanota. Tačiau faktas, kad parduotuvės savininkai - mano seni draugai buvo netikėta :)
Prieš atsidarydamas šitą, jau buvau kažkiek ragavęs Lapsang Souchong ar to pačio indiško Darjeeling. Visgi, jin jun mei jau visai kito lygio žaidėjas. Vien kaina už gramą iišduuoda, kad čia nekasdieniškas gėrimas.
Bėris – Jin Jun Mei, juodoji tiems iš vakarų pasaulio. Kinų vadinama raudonoji arbata (hong cha). Šita saugoma arbatos veislė auginama atokiame Tongmu kaiime, Wuyi kalnuose, Fujian'o provincijoje.
Faktai apie sesiją:
Glazūruotas 75-80ml shibo
5.5 g arbatos
Vanduo 90-95 C
5 s skalavimas
10 s plikymas, vėliau pridedant 5 s paskutiniiuose plikymuose.
 |
© Atėnė (source kiaurai.lt) |
Ištempiau 8 plikymus, bet kas mėgsta lengviau, gali išgauti ir 10-11.
Išvaizda: sausi lapeliai – maži, gležni, birūs, pumpurėlių spalva įvairi: nuo tamsiai pilkos iki auksinės.
Kvapas: sausi lapeliai – kakava, rudas cukrus, salyklas, pavasario gėlynai;
Skalavimas; 1-2 plikymai - net skalaujant arbatos eleksyras iškart tampa brandinto viskio atspalvio ir pati tekstūra alyvinė ir pilna. Tokiai arbatai tikrai nešvaistysiu net skalavimo. 'Išmaukiu' puodelį su pasigardžiavimu. Išgėrus 1-2 plikymus juntami tropinių obuolių, kardamono kvapai.
Šlapių lapelių išvaiizda – šokolado ir kaštonų rudumas, skrudinto jūros medžio žalsvumas, žvilgantys ir lipnūs lapeliai. Šlapių lapelių aromatas – šokoladiniai pyragaičiai, rožė ir pelargonija.
3-5 plikymai - kvapai ir skoniai paaštrinami ant 50%. Dominuoja obuolių sidras, juodas šokoladas, cinamono ir kardamono prieskoniai, biskvitiniai pyragaičiai. Tekstūra: sviestinė, bet kartu iš aliejinė.
6-8 plikymai - tropiniai vaisiai prigęsta ir išlenda subtilus liežuvį 'kandantis' aštrumas. Net ir neužlaikus plikymu, jie pilni stebinančios tekstūros. Poskonis taip pat burnoje palieka laukinio medaus, cukruotos karamelės saldumą.
Po 8-plikymo jauu ir galva pradėjo suktis. Turėjau pravėdinti galvą. Labai nuosekli ir tolydi arbata. Priešingybė labai dinamiškiems Wuyi ulongams.
Apibendrintai: labai solidus pasirinkimas tiek arbatos naujokams, tiek jau apšilusiems ir norintiems susipažinti su hong cha pasiūla. Nuoviras apdovanos solidžia tekstūra ir labai jaukiu aromatu, kuris išliks turtingas ir gyvybingas visą sesijos laiką. Sušildys ir atpalaiduos po sunkios ir šaltos dienos, arba pažadins ir suteiks energijos svarbiai dienai. Arbata lengvai ruošiama ir nesikandžioja, bet galima ir perlaikyti nukreipus dėmesį į kitas veiklas. Mamos testas praeitas (kitaip tariant, galite pasiūlyti puodelį savo artimiesiems, draugams – gong fu naujokams ir jie nežiūrės į jūs kreivu žvilgsniu :D)
Dėja, bet ši arbata yra išparduota šiuo metu. Sekit kiaurai.lt FB puslapį, gal užtaikysit progą.
Luke