Praslinko kelios kelios dienos nuo mano paskutinio ir tuo pat metu pirmojo įrašo bloge. Nemažai galvojau, kuria istorija tęsiu savo pasakojimus. Rinkausi tarp kelių variantų, bet vis dėl to supratau, kad norint išlaikyti tam tikrą įvykių chronologiją ir suteikti organišką eiliškumą sekančioms istorijoms, man reiktų skaitytojus supąžindinti kaip aš įkritau į šitą gong-fu juodąją skylę.
Laikysiuosi nuostatos, kad didžioji dalis jūsų net nenutuokiant kas per velnias tas gong-fu, todėl stengsiuosi vengti labai specifinių sąvokų ir sieksiu išaiškinti šį užsiėmimą kuo paprasčiau. Tiems, kurie nori spėti, iškart galiu pasakyti, kad čia ne viena iš kovos meno formų. Jei ęsate vienas-a iš tų, kurie jau turi pagrindus ir 'raukiate' apie ką aš čia 'saipalioju' galbūt irgi rasite kokių įdomių detalių apie šį hobį.
Manau jau vien iš pavadinimo galima nujausti apie ką bus kalba. Užbėgant istorijai už akių, tai vienas iš arbatos gėrimo metodų. Jei įmesit frazę gong-fu į 'wikipedia' jinai jums 'išspjaus' štai tokį paaiškinimą - tai ritualinis arbatos pristatymo ir paruošimo metodas. Visa metodo esmė labai paprasta ir aiški. Naudoti didesnį arbatžolių kiekį, rekomenduotiną vyrimo temperatūrą ir atlikti trumpalaikius užpylimus. Sutikus kokį vietinį kinietį, jis gali jums bandyti įrodinėti, kad tai vienintelis ir teisingas arbatos gėrimo metodas. Europiečiams visgi būtų sunku sutikti su tokiu teiginiu. Jau nekalbu apie britus.
Aš asmeniškai laikausi neutraliai, bet negaliu nuneigti faktų, kad šis metodas turi privalumų ir yra tikrai įdomesnis nei standartinis vakarietiškas gėrimas:
- Gong-fu metodu išvirta arbata mano nuomone visadą skanesnė ir skalsesnė;
- Gong-fu metodas jus privers atsiriboti nuo darbo ir kitų reikalų;
- Puiki meditacijos alternatyva ir pabūvimas su savim arba draugais;
- Puikūs vaistai prieš troškulį arba šaltą žiemos dieną
- Busite tas vienintelis žmogus artimųjų rate, kuris turi tokių įgudžių išvirti geros arbatos.
Šita istorija tikrai nebus apie tai, kur aš stengsiuosi įtikinti kaip dera gerti arbatą. Tai etiketo žinovų (snobų) duona. Gana įroniška, nors nemėgstu snobų, pats save jau galėčiau vadinti arbatos snobu. Kiekvienas geria karštus gėrimus kas kaip nori. Bet jei jums įgriso rutina ir norite kažko naujo, prisėskite šalia keliom minutėm.
Viskas prasidėjo 2016 m. Tiesiog eilinė diena po darbo. Oras už lango buvo tragiškas, todėl naršiau internete, tiksliau 'reddit' soc. tinkle. Kadangi jau ir anksčiau gerdavau arbatą, tik neriimtai, logiška, kad buvo užsiprenumeravęs reddit'o 'Tea' kanalą. Man 'beskrolinant' už akies užkliuvo atsitiktinė nuotrauka iš minėto kanalo. Pati nuotrauka nieko išskirtinio neturėjo, jokio meninio aspekto nepastebėjau. Tačiau, inventorius nuotraukoje ir jo išdėliojimas pasirodė neįprastas. Toks labai kasdieniškas.
PanašIus indus buvau matęs ir ankščiau tik neatkreipdavau dėmesio. Man tas visas reikalas asociojuodavosi su formaliom japoniškų arbatų gėrimo ceremonijom. Jei nęsate matę, kaip pavyzdys:
![]() |
© Mark Waugh / Alamy Stock Photo (source: theculturetrip.com) |
Prisimenu, nors tai būtų nutikę tik vakar, kad po valandos jau pats rinkausi savo pirmąjį krepšelį yunnnansourcing.com parduotuvėje. Tada sekė ilgas mėnesio laukimas, kol pasirodys mano siunta. Kai ta diena pagaliau atėjo, jaučiausi kaip penkiametis per kalėdas. Visi žinom tą jausmą.
Visas mokymosi procesas kaip kietai virti arbatą prasidėjo vos spėjus pabaigti užsakymo procesą. Peržiūrėta krūva Youtube video šita tema, kurie man padėjo atrasti ir mano mėgemiausius gong-fu gėrikus - James ir Dennis iš TeaDB kanalo.
Dabar, ypač norintiems pradėti lietuviams yra puikus tutorial iš mano bičiulių kiaurai.lt. Net žodžiai nereikalingi:
- Didelė tikimybė, kad dalį inventoriaus jau turit namuose;
- Trūkstamui inventoriui užtenka apie 35-50 Eurų. (kavomanai jus užjaučiu, gal metas keisti stovyklą? :))
- Įgūdžiams pagrindą įgysit per savaitę, jei negreičiau;
- Virdulio - tiks ir paprastas be visokių temperatūros reguliatorių;
- Plikimo indo - visa širdim rekomenduoju pradėti su gaivaniu, pigūs ir praktiški;
- Išpilstymo indo (cha-hai) - nebūtinas, bet tiks ir paprastos plastikinės 'mierkos'. Svarbu tik kad liežuvėlis viršuje būtų.
- Puodelio gėrimui - tiks tas pats iš kurio kavą ar arbatą 'maukiat', bet mažesni ir be ąselių įdomiau.
- Arbata - galit prakirpti ir Lipton maišelius, bet dėl skonio nerekomeduoju. Geriausia pradėti su daugybę mėginių.
- medinis padėklas arba keramikinė lėkštė su briaunom - puikus sprendimas vandeliui surinkti, o prapilsit tai tikrai ir ne kartą;
- laboratorinės svarstyklės - puiku pradžiai kol įprasit su arbatos/vandens santykiais;
- Puerh yla-peiliukas - jeigu pirksit puerh arbatos pyragus, nepakeičiamas įrankis ardyti arbatžoles.
![]() |
(source: reddit.com r/tea group) |
Toliau belieka tik pasipraktikuoti su gaivaniu. Prisipilkit drungno vandens ir uždenkit dangtelį (jei vanduo persisunkia pripylėt per daug). Sekdami ankščiau minėtą video iš kiaurai.lt paimkit gaivanį dviem pirštais už briaunų ir pilstykit į puodelius arba cha-hai.
Psichologiškai pasiruoškit galimiems nudegimams kai pereisit prie verdančio vandens. Kadangi didžioji dalis arbatos rūšių plikoma prie 90-100 laipsnių temp.
Dar vienas patarimas pabaigai, kai renkates gaivanį. Turėkit omenį savo pirštus. Jei jūsų plaštaka su ilgesniais pirštais galit rinktis ir platesnio-žemesnio profilio gaivanį. Tiems, kurie esat su trumpesniais ir storesniais pirštais, arba aplamai bijote karšto vandens, rinkites aukštesnio ir siauresnio profilio variantus, arba išvis super variantas - shiboridashi (shibo) stiliaus gaivanis su vidine glazūra.
![]() |
Shibo-houhin egzemplioriai (source: pu-erh.sk) |