Prieš renkantis savo pirmąjį gaivanį

 


Kaip didžiausiam virtuvės meistrui svarbiausia yra pagaląstas ir patikimas šefo peilis, ar dailininkui kokybiškas teptukas su drobe, arbatos gong-fu virėjui tai atstoja tvirtas ir patogus 'gaivanis'. Kai kurie šitą indą vadina 'gaivanu', bet abu žodžiai reiškia tą patį. Iš kinų kalbos išvertus tai papraščiausiai reiškia indelį ir dangtelį. 


Lietuvių kalboje, kiek žinau oficialaus žodžio nėra jam, todėl vartojamas minėtas tarptautinis terminas. Bet manau, atsivertėt šitą 'straipsniuką' ne apie nuobodžią terminologiją ar istoriją skaityti. Vikipedija ir panašūs šaltiniai puikiai pasitarnaus tam. 


Gaivaniai (source: i-tea.club)

Jei jau pasiryžot tapti rimtu arbatos gerėju, tai greičiausiai šis vyrimo indas jums paklius į pirmąjį apsipirkimo krepšelį. Bent jau pažengę šio hobio žinovai, tarp jų ir aš, visada rekomenduoja pradėti nuo jo. Rekomenduojama jį įsigyti dėl kelių privalumų:


  • 'nesikandžiojanti' kaina palyginus su arbatinukais
  • universalumas ir praktiškumas. 
  • lengva priežiūra


Todėl noriu plačiau pasidalinti sukauptom žiniom, prieš jums išsirenkant savo pirmąjį 'žaislą'. Jau esantys virėjai gal irgi atras 'kruopelytę' išminties. 


Kai pirmą kartą užsuksit į internetinę parduotuvę, kuri specializuojasi arbatos vyrimo inventoriumi, gali apsisukti galva tarp visų galimų variantų. Porcelianiniai, keramikiniai, moliniai, stikliniai, akmens masės, su aukštu profiliu, žemi, su glazūrą, be glazūros ir t.t.

Prieš klaidžiojant tarp daugybės variantų, manau būtų susirašyti ko tiksliai norite ir į ką atkreipti dėmesį. Tai jums sutaupys laiko ir pinigų. Nenusipirksit per klaidą daikto, kuris jums tik dulkes rinks. 

Bet prieš tai, štai kelios vietos, kur geriausi pasirinkimai pagal kainas ir įvairovę:

- Yunnan Sourcing

- AliExpress

- Teaware.house

- King Tea Mall

- Bitter Leaf Teas

- Pu-erh.sk

Dėja, bet mes neturim ką plataus pasiūlyti Lietuvoje. Viena vieta kurią žinau, ir kur savininkas pats galima gaivanius yra kiaurai.lt. Jei turit biudžetą - Yugen Tea. 

Nepatariu apsilankyti vienoje gerai visiems žinomoje Lietuvos arbatos parduotuvėje, kurioje pardavinėjami indai iš to pačio AliExpress su nežmonišku antkainiu. 


Taigi, jei jau 'apsibegiojot' po visas vietas, pereinam prie užrašų. Šitais kriterijais vadovausi ir pats. Be šių pagrindinių yra keli antrarūšiai, bet jie greičiausiai ne visiems bus aktualūs:

  1. gaivaniui pagaminti naudota medžiaga. 
  2. gaivanio forma ir siluetas.
  3. gaivanio termoizoliacinės savybės.
  4. gaivanio talpa.

Gaivaniui pagaminti naudota medžiaga. Populiariausi pasirinkimai porcelianas, keramika. Dar rasit stikliniu, akmens masės, molinių. Čia viską lems jūsų planuojamos virti arbatos. Rinkites porcelianą, keramiką, stiklą jei norit virtį visas arbatos rūšis iš eilės. Molį, akmens masę jei virsit vieno tipo arbatą. Pavyzdžiui šviežius ulongus arba tamsiais arbatas kaip hongcha, janča ir pnš. Kadangi molio ir akmens masės gaivaniai dažniausiai būna be glazūros, jie su laiku sugeria arbatos aromatus. Nelabai gera mintis būtu ten pat virti kokią žalią ir stipriai skrudintą jančą. 


Gaivanio forma ir siluetas. Čia atkreipkite dėmesį į savo plaštaką ir karščio toleravimą. Jeigu jūsų pirštai trumpesni, storesni arba aplamai mažai lankstūs rinkitės aukštesnio ir siauresnio profilio gaivanius. Tiems kurie prisibijote karščio, rekomenduoju shiboridashi arba 'shibo'. Klasikinio japoniško profilio gaivanio atitikmuo. Jis turi privalumą, kad nereikalauja dangtelio manevravimo. Todėl vandenį išpilsite lengviau ir su mažesnia apsiplikymo galimybę. 

Shiboridashi 'shibo' (source: songtea.com)

Gaivanio termoizoliacinės savybės. Atkreipkit dėmesį kokią arbatą virsit. Pasirinkit molį, akmens masę jei virsit karščio reikalaujančias arbatas, tokias kaip brandintas arba shu puer'as, brandintas ir skrudintas ulongas, yanča, hongcha. Šviežios žalios arbatos ir švieži ulongai neperkeps tik porceliane arba keramikoje. 

Kas liečia žalius puerus ir ulongus, rinkitės plonesnio porceliano gaivanius, kad išvengtumėt per stiprių žolės-kartumo skonio natų. 

Gaivanio talpa. Taip pat turėkit omeny savo pirštų ilgį. Jau virš 120ml dydžio gaivanį gali būti sunku tvirtai paimti ir valdyti, tiems kurie esate su trumpesne plaštaka. 75-100 ml idealus dydis, bent man. Optimali sesija 1-2 žmonėms. Jei svečių turėsit daugiau, teks griebtis talpesnio gaivanio. 


Pagal kriterijų svarbumą, pakraštyje manau lieka gaivanio kaina. Visi moliniai arba iš Jianzhan keramikos degti iinndai bus brangesni. Pigiausi iš paprastos keramikos, porceliano. Lengvai rasit už 5-10 USD. 
Mano asmeninis nuobodžiai atrodantis - Classic White Porcelain Gaiwan with Yunnan Sourcing Logo * 90ml, kuris man atsiėjo šešis dolerius. 

Kai po kelių prailgusių savaičių sulaukėt savo siuntinio ir jį išpakavot, metas prie praktinių įgūdžių.

Gaivanio naudojimas

Viršuje matote populiariausią gaivanio laikymo techiką. Nykščiu ir didžiuoju pirštais tvirtai suimkite už briaunų, dangtelį prilaikydami smiliumi. Galite smilių ir ištiesti, naudodami tik vidinę jo pusę. 

Keli patarimai praktikai:
- pradėkit nuo šalto vandens pereidamii prie kambario temperatūros,
- pripilkit vandens iki tokio lygio, kad jis nepersisunktų per uždėtą dangtelį,
- pradėkit lėtu tempu. 

Priklausant individualiai nuo žmogaus, per 1-2 savaites jausites jaukiai su gaivaniu rankose. 

Dar medžiagos tyrimams:

TeaDB youtube kanalas
Mei Leaf youtube kanalas
Yunnan Sourcing youtube kanalas


Nuotaikingo pilstymo ir mamos pirštų,
Luke