Tavo pirmoji ceremonija - pradžia link linksmesnės rutinos

 

Arbatos ruošimas Gong-fu metodu (source: https://www.minnesotamonthly.com/
 
PHOTO BY KEVIN KRAMER)


Tikiuosi nutaikėt progą šiek tiek paskaityti mano ankstesnius rašinius apie mano pradžią su gong-fu vyrimo metoriką, mano patarimus pirmajam inventoriui, bei viską ką sukaupiau apie gaivanius.

Šį kartą norėčiau truputį stilių pakreipti į labiau laisvesnį ir mažiau formalų. Visdėl to, tema manau liečia gana svarbų šio pomėgio aspektą: apsiprasti su įrankiais ir išsiugdyti įprotį arbatą virti šiuo metodu. 

Manau ne vienas iš jūsų žinot tą jausmą, kai žengiate pirmus žingsnius susipažystant su nauja veikla, ir viskas atrodo be galo nauja ir įdomu. Dėja, ta fazė trunka ne taip ir ilgai, tačiau po jos seka daugybe kitų etapų, kurie ne ką mažiau keliantys optimizmą. Visgi, ta pirmoji oficiali ceremonija bus puikus indikatorius, ar jūs norėsite tęsti šį hobį. 

Taigi, kai kurie iš jūsų gal jau gavot tą pirmąjį savo ilgai lauktą siuntinį, ir viską išpakavę nekantraujat pradėti šitą nuotaikingą kelionę, bet vis dar jaučiates be pasitikėjimo savimi. Šiuuo atveju viisai nebloga mintis pirmąsias keletą sesijų atlikti pačiam, be kompanijos ir  žiūrovų.

Visu pirmiausia, gong-fu ceremonija neturėtų būti traktuojama kaip koks egzaminas ar galimybių išbandymas. Eikite virti arbatos palikę visus įsitikinimus kitame kambaryje, ir galvokit apie malonią pertrauką nuo kasdienių reikalų. Gong-fu ceremonija jums turi tapti rami dienos akimirka, atsipalaidavimo forma, maloniausia rutinos dalis. 

Taigi, nutaikę laisvą laiką gyliai įkvėpkite, telefonus ir telefonus padėkite į šalį, užsipilkit vandens į virdulį ir išsidėliokite inventorių patogioje-jaukioje vietoje. Mano įpročiai kaip dešiniarankio virėjo yra gana nestandartiniai, ypač jeigu eina kalba apie virdulio pociziją. 
Aš jį mėgstu laikyti sau iš kairės, o dešinėje susidėti kitus indus. 

Likusi schema pagal mane atrodo taip: į dešine nuo virdulio stovi padėklas arba didesnė lekštė. Ant jo pastatau gaivanį, cha-hai (išpilstymo indą) ir puodelį gėrimui. Toliau į dešinę nuo padėklo stovi papildomas dubuo vandens išpylimui ir cha-he (indelis arbatos dozavimui). Šalia, virš padėklo pasidedu svarstyklėles.

Ties šia minute jums turėtų kilti galybę klausimų: koks karštas vanduo turi būti, kiek arbatos dozuoti, kokia pilstymo tvarka ir t.t. Galiausiai jūsų veido išraiška bus panaši į šią:


Išraiškingas arbatos serviruotojas


Tam šis rašinys ir skirtas, bet nemeluosiu jei pridursiu, kad svarbus geras pasiruošimas, kuris jums padės išvengti streso ir nesmagių akimirkų sesijos metu. Taigi, kokie tie papildomi pasiruošimo triukai. 


Kai kalbama apie dozavimą ir temperatūras, Meileaf ar kito entuziasto paruošta 'špargalkė' labai praverčia. 


Arbatos virimo gidas (source: Mei Leaf)

https://meileaf.com/resources/pdf/mei-leaf-tea-brewing-guide.pdf  - kaip paminėjo pats autorius, gidas daugiau skirtas kaip rekomendacija, tad nesidrovėkit eksperimentuoti.

Gido esmė labai paprasta. Išsirinkę norimą gerti arbatą iš karto galite matyti kokios temp. vandens reikės, kiek gramų atsidėti 100 ml gaivaniui, ir kiek laiko truks pirmas bei sekantys plikymai. Viršuje matote kad vidurinė dalis skirta Gong-Fu, o dešinioji tradiciniam vakarietiškam metodui.

Taigi svarstyklėlių pagalba atsidėkit į cha-he arbatos kiekį, tada su užvirusiu vandeniu būtiną sušildyti gaivanį, puodeliui ir cha hai. Tuo metu galite apžiūrėti arbatžoles ir sugerti kvapus. Nupylę vandenį iš indų, galiausiai įpilkyte arbatažoles į gaivanį. Užpilkite šiek tiek vandens ir po kokių penkių sekundžių išpilkite į cha hai. Skirkit laiko vėl sugerti sužądintos arbatos aromatus. 

Šis skalavimas nebūtinas, bet rekomenduojamas fanų. Kokie mano nusistatymai:
  • skalauju, jei arbata nebe šviežia. Turiu omeny rinkimo sezonas buvo prieš kelis ar daugiau metų. Tas pats ir jei arbata pastovėjusi kelis metus.
  • skalauju susuktus ulongus ir puerą. Dėl tų pačių priežasčių. Sužądinti arbatą ir nuplauti susidariusias dulkes. 
Skalavimas paprastai negeriamas, bet jei arbata šviežutėlė, nebijokit išgerti. 

Tada jau seka įdomioji dalis. Remdamiesi ankstesniu gidu, tiesiog plikykit arbata, mėgaukites skoniais ir kvapais.  Pilstymo tvarka visada ta pati. Iš gaivanio į cha hai, tada iš jo į gėrimo puodelį. Visi nuovirai su šiukšlėm keliauja į šalią esantį dubenį. Čia cha-hai labai praverčia dėl kelių priežasčių: sutalpina visą užplikytą arbatą, ypač jei jūsų gaivanis didesnis už puodelį; bei atvėsina išvirtą arbatą, tad galit greičiau mėgautis.

Galit kartoti procesą tol, kol arbata turi ką pasiūlyti. Visgi jei jums reikia video medžiagos visam procesui, yra puikūs gidai iš MeiLeaf kanalo, bei mano bičiulių iš kiaurai.lt.





Jei kalbame apie patogiausią laiką virti, šaukit iki pirmos dienos pusės arba iškart po pietų. Vistik arbata turi nemažai kofeino. Bet žinoma, priklauso nuo kiekvieno individualiai. Tie, kurie turite įprastus darbus, belieka vakarai po darbo. Savaitgalis liks vienintelė progą labiau pasimėgauti dienos metu. 

Dar vienas patarimas yra stipriai ir sočiai pavalgyti prieš ceremoniją. Žalesnės arbatos ypač sheng pueras turi polinkį dėl savo aitrumo ir pikantiškumo stipriai veikti skrandį

Kaip ir visa naudinga informacija pateikta. Tada belieka katoti sesijas ir taip įgyti patirties. Galėsit pradėti stebinti savo draugų ir artimųjų kompanijas savo naujais įgūdžiais.

Nesigriaužkit dėl klaidų. Aš patyriau tą patį. Kartojimas vienintelė strategija judėti pirmyn. 

Gerų akimirkų prie gaivanio ar arbatinuko,
Luke