![]() |
2017 Mojun Fu Cha plyta iš arčiau (source: Yunnan Sourcing) |
Numanau, kad nemaža dalis iš jūsų nesat girdėję termino - Fu Cha. Ši arbata, kaip ir keli kiti porūšiai (Liubao, Liu'an, Hunan Zhuan, Tian Jian) priklauso Hei Cha arbatos rūšiai. Hei Cha arba tamsioji/juodoji arbata yra viena iš seniausių arbatų pasaulyje ir be galo vertinama užkietėjųsių arbatagalvių visame pasaulyje. Greičiausiai dėl to, kad jinai pasižymi labai išskirtiniu skonio ir kvapo profiliu, kuris skiriasi nuo kitų arbatos rūšių.
Mojun yra seniausias iki šiol išlikęs Fu Cha arbatos gamintojas iš Shaanxi provincijos. Didžioji dalis arbatžolių Fu Cha arbatai yra surenkama Hunan provincijoje.
Faktai apie sesiją:
80ml shibo
5 g arbatos
Vanduo 95-100 C (6.8 pH; 22 mg/l TDS)
10 s 2 skalavimai
15 s plikymas kaskart pridedant po 5 s.
10 s 2 skalavimai
15 s plikymas kaskart pridedant po 5 s.
![]() |
Arbatos įpakavimas ir paruoštas plikymas. (source: Yunnan Sourcing) |
Ši fu cha man įsiminė kaip subtili ir ryškia jaukumo skonių palete arbata. Kadangi visos senesnės arbatos, ypač presuotos reikalauja 'pragariško' karščio, tenka atlikti gerus 3-4 plikymus, kol ši hei cha įsibėgėja. Tikrai kitoks charakteris, nei sakykim visi tipiniai 'rock' ulongai ar tie patys shu puerai. Nelabai turės įtakos su kuria arbatos rūšimi ęsate labiau pažystami, šitas fu cha geriamas labai lengvai ir manau nebus atstumtas net gryniausių
gong-fu naujokų.
Dėja 'Yunnan Sourcing' puslapyje 2017-ųjų derlius seniai išparduotas. Tiesa, puslapyje galite rasti šios arbatos 2018-ųjų metų versiją.
gong-fu naujokų.
Dėja 'Yunnan Sourcing' puslapyje 2017-ųjų derlius seniai išparduotas. Tiesa, puslapyje galite rasti šios arbatos 2018-ųjų metų versiją.
Išvaizda ir kvapas: Kadangi turėjau atlaužtą nemenką 250 gramų plytos gabalą, tad turėjau gerą progą apžiūrėti ir apuostyti šią arbatą. Kas tikisi grožio ir nuostabių kvapų, ši arbata gali pasirodyti nieko verta. Patys arbatlapiai supresuoti labai stipriai, todėl atlaužynėsit gabaliukus tik su ylos pagalba. Nemažai pakliuvusių kotelių, kartu su sveikais mažesnės klasės lapeliais. Šioms arbatoms surenkami ne patys išvaizdžiausi lapeliai, bet tai nulemia, kad šios arbatos yra pigesnes nei palyginus pusbroliais puerais. Net ir būdama ne pati išvaizdžiausia arbata, hei cha dažnai pasiūlo nuostabų skonį, kuris dažnai lenkia ir puerus. Arbata stipriai fermentuota, tad dominuoja tamsūs atspalviai. Gana nuobodžią spalvą pagyvina natūralus geltonųjų gėlelių pelėsis (Eurotium cristatum). Kvapas labai subtilus ir nuteikia rudeniškai: stipriai juntamas geltonųjų gėlelių pelėsio, bei rudeninės miško paklotės kvapas.
Skalavimas; 1-3 plikymai:
Skalauju kelis kartus, kad gerai sužądinti arbatą ir iškaidyti atlaužtus plytos gumulus. Nuo pat pirmųjų plikymų tęsiant iki sesijos galo, išvirtas eleksyras yra subtiliai gelsvos spalvos, kuris vėliau tampa rausvesnės spalvos. Šlapi lapeliai skleidžia pagrinde fermentuotų rudeninių vaisių ir uogų (tamsiųjų razinų) kvapą. Labai jauki kvapų paletė, kuri dera prie rudeninio miško spalvų.
Poskonis: sirupinis su laukinių obuolių kompoto finišu. Šiek tiek žemiško kartumo, bet kitokių nemalonių skonių nejuntama.
Tęsiasi rudeninių vaisių dominavimas, ypač prisirpusių vyšnių aitrumas, bet labai išryškėja rudenio dirvožemio kartumas.
Labai pilnas ir sotus arbatos 'kūnas', kuris be galo maloniai veikia gomūrį.
Poskonyje juntamas minerališkumas, kuris būdingas Wuyi ulongams. Šį efektą parįškina ir šios fu cha arbatos galia 'Cha Qi', kuri pradeda veikti mane labai raminančiai.
7-10 plikymai:
Toliau juntama maloni rudeninės gaivos kvapų ir skonių paletė. Užuodžiu katik nupjautų, vėlyvos javapjūtės grūdų kvapą kuris persipynęs su kepimo mielėmis.
Poskonyje juntamas minerališkumas, kuris būdingas Wuyi ulongams. Šį efektą parįškina ir šios fu cha arbatos galia 'Cha Qi', kuri pradeda veikti mane labai raminančiai.
7-10 plikymai:
Toliau juntama maloni rudeninės gaivos kvapų ir skonių paletė. Užuodžiu katik nupjautų, vėlyvos javapjūtės grūdų kvapą kuris persipynęs su kepimo mielėmis.
Gana neįprasti skoniai, ypač jei ęsate gėrę tik tradicinius ulongus, hongcha ir šiek tiek sheng puerh.
Rudeninių vaisių ir muskatinių vynuogių dominavimas jau prigęsta, taip išryškindams švaraus ir kompleksiško dirvožemio minerališkumą.
Ant paskutinių plikymų skonių ir kvapų paletė sumažina apsukas, bet vis dar pamalonina mano skonio receptorius ir nosį. Gana dinamiška arbata, kuri net sesijos gale nustebina naujais skonio aspektais.
Ant paskutinių plikymų skonių ir kvapų paletė sumažina apsukas, bet vis dar pamalonina mano skonio receptorius ir nosį. Gana dinamiška arbata, kuri net sesijos gale nustebina naujais skonio aspektais.
Poskonyje atsiranda šiek tiek jančoms būdingo rūkyto dūmų skonio, kuris užtinka mane labai netikėtai.
Apibendrintai: tikrai kompleksiška ir maloniai, bei lengvai geriama fu cha, kuri pagyvins ir sušildys niūrias rudens dienas. Šioje arbatoje viskas suderinta ir nesikerta tarpusavyje. Skoniai ir tektūra labai jaukūs ir nekeliantys streso jūsų pilvukui, tad nebūtina gerti sočiai pavalgius. Lengvai prieinama, tad galite pasiūlyti naujokui draugui, tetai, seneliui ar net mamai. O jei nutaikysit progą, kai gryžot po šalto ir vėjuoto rudeninio pasivaikščiiojimo po parką, tapsite tarsi 'išganytojais'. :)
Šiltų ir jaukių rudeninių sesijų,
Luke
Apibendrintai: tikrai kompleksiška ir maloniai, bei lengvai geriama fu cha, kuri pagyvins ir sušildys niūrias rudens dienas. Šioje arbatoje viskas suderinta ir nesikerta tarpusavyje. Skoniai ir tektūra labai jaukūs ir nekeliantys streso jūsų pilvukui, tad nebūtina gerti sočiai pavalgius. Lengvai prieinama, tad galite pasiūlyti naujokui draugui, tetai, seneliui ar net mamai. O jei nutaikysit progą, kai gryžot po šalto ir vėjuoto rudeninio pasivaikščiiojimo po parką, tapsite tarsi 'išganytojais'. :)
Šiltų ir jaukių rudeninių sesijų,
Luke