Tavo arbatos saugykla - pirma dalis


Arbatos saugojimo lentynos (source: Yixing Xuan Teahouse)


Šis pomėgis kaip ir daugėlis kitų labiau populiarių (vinilai, kava, vynas) nėra įšimtis, kai kalbama apie saugojimą. Visi namuose turime kažkiek arbatos maišelių ar tos pačios kavos, kuriems parenkame numatytą saugojimo vietą, kurii mums atrodo patogiausia ir optimaliausia.

Gera arbata, kuri parduodama nesupakuota į tuos užmerkiamus maišelius, reikalauja šiek tiek pastangų parenkant saugyklą. Bet atkreipus dėmesį į kelis saugojimo aspektus, galima lengvai išvengti klaidų, kurios su laiku gali sugadinti jūsų arbatą.

Arbatos saugojimo procesas turi ilgas ir gilias tradicijas, kurios kaip ir pats arbatos gaminimas yra neatsiejamas tarpusavyje. Turint omeny rekomendacijas, kai kurias šviežias arbatos rūšis - kiniška žalioji ir geltonoji, TGY ir gaoshan ulongai, japoniška žalioji ir matcha, patartina suvartoti kuo greičiau. Tad jei nęsat didielis jų mėgėjas, patarčiau jų nusipirkti nedideliais kiekiais iki 50 gramų. Žvelgiant į kitą arbatos rūšių spektrą, kuriame turime labiau oksiduotas ir fermentuotas arbatas (hongcha, skrudinti ulongai ir janča, heicha, shu puerai) yra naudinga jas pasilaikyti ateičiai ir pasimėgauti bęsikeičiančiu arbatos charakteriu.

Oksiduotos ir fermentuotos arbatos rūšys, taip pat kaip geras kokybiškas sūris ar vynas, su laiku bręsta ir įgauna naujų skonio bei kvapo elementų, kurie kelia arbatos vertę. Bet norint tai pasiekti, reikia žinoti kelias rekomendacijas kaip jas išsaugoti su minimaliausiais nuostoliais.



Arbatos ir indų stendas vienoje iš Šanhajaus parduotuvių
(source: smart shanghai)



Arbatos saugojimas ir brandinimas yra viena plati tema, kuri apima gana daug informacijos, todėl visai nebloga mintis būtų išskaidyti ją į kelias dalis. Šioje apžvelgsim bendrus saugojimo niuansus, o kitose 'įbrisim' gyliau ir sužinosim kaip teisingai brandinti ulongus ir jančas, bei puerus ir heicha.

Susikoncentruojant į arbatos saugojimą ir brandinimą, reikia atkreipti dėmesį į kelis natūralius aplinkos faktorius kurie įtakoja arbatos būseną:


pašaliniai kvapai;
oro cirkuliacija;
santykinis drėgnumas;
temperatūra.


Pašaliniai kvapai (maisto produktai, buitinė chemija ir pnš.) yra vieni iš pagrindinių faktorių, kurie turi įtakos arbatai. Ypač šviežios arbatos sugeria kvapus nepaprastai greitai. Blogiausia idėja būtų jas atvirai laikyti kur nors virtuvėje virš viryklės, šaldytuve arba netoli buitinės chemijos ir panašių, stipriais kvapais pasižyminčių šaltinių. Pasirinkit atokesnę vietą nuo virtuvės, ar uždarios sandėliavimo vietos. Idealiai tiks miegamasis ar svetainė, arčiau jūsų vietos kur ruošiate arbatąOro cirkuliacija kaip ir kvapai gali sugadinti natūralius arbatos kvapus. Ilgai atviroje vietoje laikoma arbata praras kvapnumą ir taps tiesiog nuobodžia žole. Įsigykit aliuminės folijos užsandarinamų maišelių, arba japoniško stiliaus dėžučių su dvigubu dangteliu. Moliniai indai su dangteliu idealiausias variantas, bet ir brangiausias. Šiek tiek cirkuliacijos karts nuo karto nepakenks.




Washi indeliai arbatai laikyti (source: ArtfulTea)



Tenmoku arbatos stiklainis (Source: puerh.sk)


Santykinis drėgnumas turi minimalią įtaką, bet jei peržengiama riba kartu su kambario temperatūra tai su laiku sąlygoja įsiveisusį pelėsį, kuris gali negryžtamai sunaikinti jūsų arbatos atsargas. Lietuvoje normaliai kambariuose turime drėgmę nuo 30 iki 50 proc. Tokia drėgmė daugeliui arbatų pats tas. Vienintelė įšimtis yra sheng puer, kuriai reikėtų 55-70 %. Per didelė drėgmė ypač ulongams gali įtakoti atsiradusį rūgštumą. Bet apie tai plačiau kitose dalyse.


Temperatūra apskritai irgi nėra labai įtakojanti. Tik kartu su padidėjusiu drėgnumu gali jums 'atnešti' pelėsį. Normali kambario temperatūra 20-25 C tinka kuo puikiausiai. Tik turėkit omenyje, kad keli papildomi laipsniai padės arbatai bręsti greičiau.


Dar vienas minimalus veiksnys gali būti paminėtas tiesioginė saulės šviesa, kuriis labiau veikia tokius daiktus kai vinilo plokštelės. Tad ieškokite vietos su uždara erdve (pvz komoda su durelėm arba stalčius). Jei norite atviros vietos, tada rinkitės nepermatomus molinius ar keramikinius saugojimo konteinerius arbatai supilti.



James'o iš popūliaraus arbatos kanalo TeaDB saugojimo
spendimas ulongams ir jančoms.
(source: teadb.org)


Apibendrinus, laikykitės akivaizdžios logikos ir naudokit paprastus sprendimus. Arbatos saugojimas ir brandinimas tikrai neprivalo būti brangus ar komplikuotas procesas.

Aš pats asmeniškai naudoju washi dėžutes ir kelis keramikinius indelius su bambuko užspaudžiamais dangteliais.


Gero ir sėkmingo saugojimo,
Luke